Fulgerele răsturnate, jeturi gigantice de 50 de ori mai puternice decât fulgerele obișnuite și care pot ajunge până la marginea spațiului, au fost văzute apărând din uraganul Franklin, lângă Puerto Rico.
Pe 20 august, fotograful Frankie Lucena din Puerto Rico fotografia un sistem de furtună trecător care avea să evolueze în uraganul Franklin, când un fenomen rar al naturii i-a apărut în fața ochilor: fulgerele răsturnate, care loveau în sus din norul de furtună și se opreau chiar la marginea spațiului.
Fulgerele care lovesc în sus, ca acestea, sunt cunoscute sub numele de jeturi gigantice. Ele sunt cel mai rar și mai puternic tip de fulger și apar de numai 1.000 de ori pe an; aceste jeturi au o putere de peste 50 de ori mai mare decât un fulger tipic.
Jeturile gigantice pot urca până la mai mult de 80 de kilometri distanță de suprafața Pământului, atingând partea de jos a ionosferei, stratul vast de particule încărcate electric unde partea superioară a atmosferei se întâlnește cu partea de jos a spațiului cosmic. Spațiul începe din punct de vedere tehnic la 100 km deasupra nivelului mării, în timp ce ionosfera se întinde de la aproximativ 80 km la 640 km deasupra nivelului mării, explică LiveScience.
Deși rare, jeturile gigantice nu sunt o priveliște neobișnuită în timpul sezonului uraganelor din Atlantic, acestea fiind raportate cel mai frecvent în regiunile tropicale, în special în timpul furtunilor care se intensifică rapid, cum ar fi Franklin, conform unui studiu din august 2022 din revista Science Advances.
Totuși, oamenii de știință știu despre fenomen de doar aproximativ 20 de ani și multe lucruri despre el rămân un mister, inclusiv motivul pentru care fulgerele țintesc în sus spre cer, mai degrabă decât să vină spre pământ. Jeturile uriașe răsturnate pot fi rezultatul unui fel de blocaj care împiedică fulgerele să iasă prin partea de jos a norului, au scris autorii studiului din 2022, dar mecanismul exact încă este necunoscut.
S-ar putea să existe mai multe șanse de a observa și a studia fulgerele bizare în acest an, deoarece sezonul uraganelor din Atlantic tocmai a început în plină forță. De atunci, Franklin s-a deplasat spre nord, spre Bermude, intensificându-se în primul uragan major din sezonul 2023, potrivit Serviciului Național de Meteorologie din SUA. În timp ce experții avertizează cu privire la curenții care pot pune viața în pericol de-a lungul coastei de est a Statelor Unite, în prezent nu se estimează că uraganul Franklin va ajunge la uscat.
Pe 30 august, uraganul Idalia a pătruns în Florida ca o furtună de categoria 2, provocând cel puțin două decese confirmate. Furtuna este alimentată de temperaturile oceanice extreme, care au doborât toate recordurile stabilite de când au început măsurătorile prin satelit, în anii 1980.
Temperaturile record au rezultat dintr-o combinație de schimbări climatice cauzate de om și un eveniment El Niño, care se estimează că va depăși substanțial ultimul eveniment puternic, care a avut loc la începutul anului 2016.
Oamenii de știință explică ce s-ar întâmpla dacă stratul de ozon ar dispărea
Cercetătorii au înțeles, în sfârșit, cum începe fotosinteza cu un singur foton
„Apa neagră” din Munții Ural, cel mai radioactiv lac din lume
„Atlantificarea” Oceanului Arctic a început! Un cercetător a făcut o descoperire neașteptată